A családterápia a tüneteket, a problémákat, (a családon belüli működési zavarokat) a családi kapcsolatrendszeren keresztül közelíti meg, ezért a teljes család megértésével, megsegítésével igyekszik azokat megoldani. Feladata, hogy optimalizálja a család működését, egyfajta új egyensúly megteremtésével. A családterápia során igyekszünk közösen megtalálni azokat a családban rejlő erőket, melyek segítségével a változás (gyógyulás) elérhető. Mivel a családban kialakult jellemző működési módokat részben a (problémához, nem megfelelő működéshez vezető) berögződött viselkedési szokások határozzák meg és tartják fent, (amelyek, ha nem támogatóak, következményei és okai is lehetnek a családon belüli problémáknak) ezért a terápia során elsősorban ezeket a fenntartó mechanizmusokat  és azok okait célunk meghatározni, hogy ezt követően olyan új viselkedéseket, megoldásokat találhassunk, amelyeket a családtagok magukénak tudnak érezni. Mindez egy olyan újfajta egymáshoz való viszonyulást teremt meg a család tagjai között,  amely megváltoztatja az élmények átélésének minőségét, a családon belüli kommunikációt, a család tagjainak önértékelését.

Ha a családterápia eredményes, nem csupán az aktuális problémák és tünetek szűnnek meg, de a következő generációknál is kisebb lesz a testi és lelki tünetek megjelenésének valószínűsége.

A párterápia a családterápiához hasonlóan rendszerszemléletű terápia, ami azt jelenti, hogy nem a pár tagjainak egyéni problémáit helyezi középpontba, hanem a két fél együttműködését. A párterápiában tehát nincsenek hibás személyek, a probléma az egymás viselkedésére adott válaszok alapján jön létre. A párterápia célja, hogy megkeresse azt a rosszul működő viselkedésláncot, amely a konfliktusok forrása, és segítsen annak megváltoztatásában. A párterápia segít a pároknak - házasoknak és nem házasoknak egyaránt - megérteni és feloldani konfliktusaikat, és javítani a kapcsolatukat.

(A pár- illetve családterápiás ülések időtartama 90 perc, jellemzően 12-15 alkalmat vesznek igénybe, a probléma típusától és súlyosságától függően.)