Az Életvezetési Központ iskolai prevenciós tevékenységének pedagógiai programja

Az Életvezetési Központ egy egyedülálló egészségmegőrző és kábítószer-megelőző iskolai (prevenciós) program, amely a gyermekek természetes életszeretetére épít, megtanítva őket az egészségüket érintő helyes döntések meghozatalára, az ehhez szükséges készségek, attitűdök kialakításával.
A korosztályoknak megfelelő programanyagok az egészséget illetően holisztikus szemléletűek, gyermekközpontúak, és évfolyamonként felfelé bővülők, egyre teljesebbek, sokrétűbbek. A foglalkozások során a gyermekekben oly módon tudatosodik saját énjük, hogy megismerik az emberi test csodálatos működését. A mozgó osztályteremben minden tevékenység, feladat azt szolgálja, hogy ráébressze a gyermekeket saját személyiségük, egyéniségük egyszeri, egyedi, megismételhetetlen voltára, s ezáltal feltétlen értékére. A program különösen kidolgozottan képes ennek az üzenetnek az átadására nem verbális meggyőzéssel, hanem belátásra épülő feladatokkal, rávezetve a gyermekeket, s velük mondatva ki ezeket az értékeket. Tehát nem pusztán a "nem"-et mondásra tanítjuk meg őket, hanem arra, mi mindenre tudnak "igen"-t mondani az életükben, mi mindenben tudnak értelmet, örömöt találni, s ezen célokért való folyamatos küzdelem miként alapozza meg a szenvedélybetegségekkel szembeni védettségüket. Kiterjed a program ismeretátadása természetesen arra is, hogy a legális és az illegális anyagok hogyan és miért teszik tönkre a szervezet törékeny egyensúlyát, valamint nagyobb életkorban a törvényi szabályozás magyarországi formájának megismertetésére is.

Az Életvezetési Központ legfőképpen tehát arra törekszik, hogy ellássa ezeket a fiatalokat a jövőjüket érintő egészséges döntések meghozatalához szükséges tudással, képességekkel és önbizalommal.

A megelőzési folyamat lépcsőzetes: az első - és egyben leghosszabb - szakasz a tudatosság megteremtése (egyén). Ezt követően a folyamat kiszélesedik, az interperszonális kapcsolatokon keresztül egyre több embert érint.

A megelőzési folyamat stádiumai:

  • A tudatosság megteremtése
  • A tények megszerzése
  • A viselkedés megváltoztatásáról való gondolkodás
  • A társadalmi következmények megvizsgálása
  • A magatartás megváltoztatása
  • Életre szóló elkötelezettség vállalása a magatartás változtatása mellett

Az Életvezetési Központ a megelőzésnek a fent leírt modelljét alkalmazza. A még változásokra fogékony korban lévő gyermekeket célozza meg, akik a programok végén vélhetőleg egészséges egyén módjára viselkednek. A korai programok során megteremtjük az alapjait annak, hogy a gyerekek tisztában legyenek olyan fogalmakkal mint az egészség és tudják, milyen tényezők befolyásolják a test normális működését. Mire a kábítószerek kérdéséhez érkezünk a gyerekek már olyan információk birtokában vannak, és olyan képességekkel rendelkeznek, amelyek segítenek nekik eligazodni a témában folytatott kényes beszélgetésekben.

Sok évvel ezelőtt Magyarország is bekapcsolódott ebbe a nemzetközileg is ismert és elismert prevenciós programba, azáltal, hogy a Sziget Droginformációs Alapítvány 2000. januárjában jogtulajdonosává vált az Életvezetési Központ magyarországi működtetésének.

A programok áttekintése:

  • Kicsiknek és általános iskolásoknak:
  • Középiskolai drogprevenciós program: