Dokumentum filmek

A 201. NAP  - dokumentum film  '58:10

A film elsődlegesen preventív szemléletű, célzatú. Két térben és két ember aktív közreműködésével készült klasszikus dokumentumfilm. "Főszereplője" egy fiatal fiú, aki politoxikomán (szerencsejáték, alkohol, heroin...) és egy rehabilitációs otthonban igyekszik talpra állni. Így talán a leghitelesebb kommunikátora a drogfüggőséghez vezető út stádiumainak elbeszélésében. A fiú un. drogkarrierjének monológjára épít a film (amely egy un. Drogkarrier csoport terápiás foglalkozáson lett rögzítve), amit Dr. Szemelyácz János (pszichiáter - addiktológus) szakember párhuzamosan kísér, kommentál végig. Így a filmből megismerhetjük egy fiatal ember életét, benne azt: hogyan lett drogfüggő és ez milyen következményekkel járt az ő életében; hogy alakultak a kapcsolatai családjával, "barátaival"... Valamint megtudhatjuk azokat az eseményeket amelyek hatására megpróbál kitörni a szenvedélybetegség ördögi köréből.

"a vége a Halál…" 55'
Pesty László, Pesty Fekete Doboz

"Aszód ballada" : (1996) 27'
rendező, szerkesztő, riporter: Kály-Kullai Károly
rendező, operatőr, vágó: Kőrösi András
Sziget Droginformációs Alapítvány

Az Aszódi Javító - Nevelő Intézet egy kicsit másképp.

Doki : Utolsó szomorú filmem - dokumentum-játék film (2001) 16'
rendező-operatőr, vágó: Kőrösi András
animáció: Bíró Attila, Tokodi Tibor
közreműködők: Sófalvi Tímea, Solymár Eszter, Frühvirt Szabolcs és a Sziget Ifjúsági Segítő Szolgálat
Mándoki János hangja: Kály-Kullai Károly
főszereplő: Mándoki János  
szereplő (k): Bíró Botond, Juhász Illés, Kőrösi Andris, Kőrösi Virág, Molnár Flóri, Nálhi "Csont" József, Orosz Robi, Székelyhidi Orsi, Tormai Tibor, Varga Erzsébet, Varga Zoltán és még sokan mások…
Sziget Droginformációs Alapítvány

Doki, a Szigetbe járt évekig mint egyik kliensünk. Visszaemlékezéseit hangkazettákra kezdtük el rögzíteni. Elbeszélései olyan érdekesek voltak, hogy úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne ezzel kezdeni valamit. Benne merült fel először a filmkészítés gondolata. Állapotában, és a drogokhoz való viszonyában a film készítése során pozitív változásokat tapasztaltunk, de akkor még nem tudtuk, hogy a film vége az élete végét is jelenti.

"Drogfórum I-VI." c. dokumentumfilm sorozat a segítésről. (1995)
rendező, szerkesztő, riporter: Kály-Kullai Károly
rendező, szerkesztő, operatőr, vágó: Kőrösi András. 
1. rész: Beszélgetés Nagy Zoltánnal a szipuról és a szociális munkáról (26')
2. rész: Adalékok a drogok kultúrtörténetéhez. Beszélgetés Nagy Gábor orvos-kandidátussal (28')
3. rész: "A probléma nem a kábítószer, hanem az ember". Beszélgetés Dr. Bayer István gyógyszerész-professzorral (31')
4. rész: Család, drog, hivatás. Beszélgetés Dr. Fohn Márta gyermekpszichiáter szakorvossal (24')
5. rész: A szegedi-modell. A szegedi drogambulanciáról és a rehabilitációs otthonról.(37')
6. rész: Támasz. Beszélgetés Dr. Fórizs Éva pszichiáter-addiktológus szakorvossal. (24')
7. rész: Drogpolitika.

Drogfutár - dokumentumfilm (2010) 39'
rendező: Moldova Ágnes

István egy ecuadori börtönben raboskodik, mert drogot csempészett. Mindent megtesz, hogy reménytelen helyzetére valahogy megoldást találjon. Tizenkét évet kell leülnie az ítélet szerint. őszintén vall arról, miért döntött úgy, hogy drogfutár lesz, hogyan szokott rá a heroinra a börtönben, és hogyan sikerült hazajutnia. A filmben megszólal Iványi Gábor lelkész is, aki a Dél-Amerikában rekedt drogfutárokon próbál segíteni.

Drogosok - Heroin
Pesty Fekete Doboz

DROGVESZÉLYBEN - dokumentum film  '43:44
INDIT Közalapítvány. Pécs

Drogozás... élménykeresés vagy öngyógyítás ? Társadalmi lázadás, másság vagy lelki probléma ? Életsorsokat látunk, drogosok beszámolóit hallgatjuk. "Kíváncsiság..buli...megtaláltam, ez a király... boldogabb vagyok, több az energiám... szombat... péntek-szombat... péntek-szombat-vasárnap..." Fokozatosan, a droghasználat és a függőség kialakulásának egyre mélyebb bugyraiba jutunk a megszólalókkal . "Nem volt kedvem semmit sem csinálni anyag nélkül... az anyag hatalma feletted... leépülők... nehéz beismerni a vereséget, csak ezektől tudok működni, másképp meg se tudok mozdulni... elvittem otthonról anyám dollárkészletét... telefonlopás... hazudnod kell". A megszólaló droghasználók a használat egyes stádiumain keresztül jutnak el addig, amíg felismerik, hogy már az életük a tét. Ekkor már egy súlyos betegség képe bontakozik ki előttünk, ahol szakemberre és segítő intézményre van szükség a gyógyuláshoz. A drogozás egyes stádiumait a drogambulancia vezetője kommentálja, teszi érthetővé a sokszor kimondhatatlant, a megérthetetlent. Akinek több lelki problémája van, akinek nincsenek segítő kapcsolatai, annál valószínűbb, hogy a drogos bulizásból függőség lesz. A film azonban megmutatja, hogy ekkor is van kiút; ha az anyagos rájön, hogy nem a drog oldja meg a problémáit, ha célokat tűz ki maga elé, ha felelőséggel tud dönteni, akkor létrejön a változás, ami elvezeti az anyagmentes élethez. "Amióta nem anyagozom, visszakapom az embereket..."

A drogvilág mélyén (2009) 31'
Rendező: Barcs Miklós

Budapest VIII. kerületében, jelenetek egy heroinista cigány család életéből, a családfő elvesztette a fél karját, lakásuk drogbelövő helyként funkcionál.


Drogzarándok - színes, magyar dokumentumfilm (DVD) 45'
rendező: Szalay Péter,  Juhász Zsolt
Digitális Tananyag Kft. Telefon: (+36-1) 410-9806; Fax: (+36-1) 415-2059
E-mail: info@digitalistananyag.hu, www.digitalistananyag.hu

Az ősi zarándoklat szerint lelki megtisztulás kíséri a fizikai teljesítményt. Ezt a utat választották filmünk szereplői arra, hogy a kábítószer-függőségükből megpróbáljanak kigyógyulni. Küzdelmük állomásait (stációit) követtük egy éven át filmünkben, de nemcsak az ő sorsuk alakulása rajzolódik ki, hanem megismerhetünk egy pszichiáter főorvos és egy neves művészetterapeuta (dr. Rigó Péter és Csorba Simon László) által kidolgozott módszert is.

Egy nap döntöttem: drog helyett élet - dokumentumfilm (1994) 44'
rendező: Doszpod Béla
operatőr: Kocsis Tibor

Erzsi hat hónapja "tiszta", azaz drogmentes. Korábbi élettársának, Pistinek ad még egy esélyt: segít neki, hogy kibírja a heroinról való leszokás közel kéthetes, emberfeletti gyötrelmeit. Kettejük tizennégy napos küzdelméről szól a film, miközben megértjük a heroin pusztító hatásmechanizmusát, a drogról történő leállás anatómiáját. (Forrás: www.filmunio.hu)


Eksön - dokumentumfilm (1999) 48'
rendező: Varga Ágota

"Gyerekek  játéktermekben…Játék, kikapcsolódás, szenvedély, ösztönkiélés, sikerélmény szerzés, vagy valami más? Esetleg rabság? Van-e szabadulás? Egy biztos: pénz kell hozzá, bármi áron."

Emberbarát Alapítvány - dokumentumfilm (2004) 48'
rendező: Moldova Ágnes
operatőr: Sibalin György

Az Emberbarát Alapítvány 1989-ben jött létre. Célja, hogy az önhibájukból vagy önhibájukon kívül lecsúszott, alkoholhoz, kábítószerekhez nyúló embereket visszasegítse a társadalomba. Mindezt szeretettel, hittel, alázattal. Az intézményükbe kerülő embereknek nemcsak fizikai, hanem spirituális életcélokat is adnak. Ez az intézmény az országban a legnagyobb olyan kezelőhely, ahol a szenvedélybetegek egészségügyi és szociális rehabilitációban vesznek részt, melynek része a munkaterápia, az iskolán kívüli képzés, a "védett" foglalkoztatás, a nyomon követés és az értékelés is. A rehabilitáció a terápiás közösségi modell keretében valósul meg.
Bereczki Sándor, az Alapítvány elnöke, az Alkohol-Drogrehabilitációs Intézet igazgatója, ma már szaktekintély, aki több mint négy évtizedes munkássága során igen jelentős tapasztalatokra tett szert a gyermek- és ifjúságvédelem, a prevenció és a szenvedélybetegek rehabilitációja terén. (Forrás: www.port.hu)

"Engem ezzel büntet a gyerek" c. videofilm (1993-94)
Mátrix Egyesület

A Mátrix Egyesület szülői-, és hozzátartozó csoport foglalkozásain forgatott dokumentumfilm.

"Érintő"  - Drogellenes magazin (2000-2003) 88 rész
szerkesztő-riporter: Moldova Ágnes
Bp. : Magyar Televízió Közművelődési Szerkesztőség.


Exit - dokumentumfilm (1988)
rendező: Moldova Ágnes

Narkomán fiatalok Magyarországon és a lengyel Monár Intézetekben.

"Ez van" - dokumentumfilm (1995)

Zalaegerszeg, Drogambulancia

Felszállt a köd - dokumentumfilm (1999)
rendező: Moldova Ágnes

A drogfüggő fiatalok Leo Amici-s modellje.

Füstölés határok nélkül
producer: Dénes Balázs, TASZ
riporter: Sárosi Péter
rendező: Sárosi Péter és Takács István Gábor
operatőr és vágó: Takács István Gábor, TASZ

Bergen op Zoom Holland kisváros polgármestere bejelentette, hogy  bezáratja a kannabiszt árusító Coffee Shopokat, mert nem tűri tovább a  várost elözönlő drogturistákat, akik a környező országokból jönnek át  fűért. A TASZ filmes csapata utánajárt az ügynek. A film csak angol  nyelven érhető el.
(Forrás: www.drogriporter.hu)


Gabi és Pujesz - dokumentumfilm (2004) 49'
rendező: Moldova Ágnes
operatőr: Sibalin György

Komlón, a Leo Amici Drogterápiás Intézetben állt talpra a két fiatal: Gabi és Pujesz. A dokumentumfilmből megtudjuk, hogy miért és hogyan kezdtek el "anyagozni", megismerhetjük a poklok útját, amíg a szerek fogva tartották őket, a terápiás időszak alatti visszatalálásukat önmagukhoz és az egymás iránti érzelmek kialakulását. A terápia befejezése után együtt kezdték el az "új" életüket, tanulást, munkát, kapcsolatok újraépítését, gondozását. Ma már mindketten több éves "tisztasággal" élik az életüket és segítőkké váltak, felhasználják a szerekkel kapcsolatban megszerzett tapasztalataikat, de már a másik oldalon állnak. (Forrás: www.port.hu)

Gyógyító Szeretet - színes magyar dokumentumfilm (2002) 30' Duna TV
rendező: Tóth Béla
operatőr: Pigniczki István
szerkesztette: Zika Klára

Dokumentumfilm a  ráckeresztúri rehabilitációs otthonról.
A Szeretet Himnuszának csodálatos sorai juthatnak eszünkbe, ha megismerjük a Ráckeresztúron található missziós otthont. Itt él Erdős Eszter református lelkész a férjével és a kábítószer rabságából szabadulni, gyógyulni akaró fiatal védenceivel. Amikor a fiatal református lelkésznő évekkel ezelőtt - belső indíttatásból - elhatározta, hogy a kábítószeres fiatalok mellé áll, kevesen hittek missziója eredményességében. őt azonban nem lehetett eltántorítani. Napközben ki-ki fizikai állapotától függően részt vesz a háztartásban, a ház körüli munkákban. Esténként pedig a lelki-szellemi terápiára kerül sor. Idekerülésükkor többségük először lát Bibliát, először hall arról a Jézusról, akinek földre jöveteléről karácsonykor emlékezünk, s aki különös szeretettel fordul az elesettek, a betegek és a nyomorultak felé. Az évek során sokan meggyógyultak, megszabadultak és visszatértek az "életbe". Újra munkába álltak, családot alapítottak.
(Forrás: www.port.hu)

In vivo heroin - dokumetumfilm (2002) 45'
rendező Barlay Tamás, Tölgyessy Ágnes
operatőr: Zalányi Ferenc

Heroin-függő fiatalok küzdelmét mutatja be a film a drogmentes életért. Támaszuk, segítségük Erdős Eszter református lelkész, aki Ráckeresztúron egy rehabilitációs otthont hozott létre, hogy minél sokoldalúbb segítséget kaphassanak a fiatalok. Történetük kendőzetlenül mutatja be a valóságot, amelyről nem mindig veszünk szívesen tudomást.
(Forrás: www.port.hu)

INDIT dokumentum film '53:30

A film célja, hogy bemutassa az INDIT (Integrált Drogterápiás Intézet) Közalapítványt, mely az országban elsőként integrálja a különböző drogkezelési szinteket. Annak intézményeit (Baranya Megyei Drogambulancia, Pécsváradi Rehabilitációs Otthon, Kovácsszénája Rehabilitációs Otthon, Keszüi Félutas Ház); azok profiljait; azon feladatokat, melyeket hivatottak ellátni; ezeket a munkatársak és klientúrán keresztül bemutatni. A néző számára érthetővé válik a különböző kezelési szintek közti különbség, a filozófia, a szemlélet, az alkalmazott módszerek tekintetében is. A film ugyanakkor preventív elemeket is tartalmaz, mivel a benne szereplő droghasználók, drogfüggő monológjai, mint negatív példák megelőző hatással bírnak.

A játék mestere - portréfilm 14'
rendező: Moldova Ágnes

"Jó tisztán élni..." - dokumentumfilm 30'
rendező: Bártfai György
A film egy drogtól szabadult fiatalember újrakezdését, küzdelmeit mutatja be a teljes és tiszta életért. (Forrás: www.port.hu)

Józan drogpolitikát!
producer: Dénes Balázs, TASZ
riporter: Takács István Gábor, Mészáros Márti
rendező: Sárosi Péter és Takács István Gábor, TASZ
operatőr és vágó: Takács István Gábor, TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért kisfilmje. A filmben a kábítószer- jelenséggel foglalkozó szakma szakértői beszélnek arról, hogy miért  szükséges a jelenlegi büntető jogszabályok megváltoztatása. A film  része a TASZ, a Magyar Addiktológiai Társaság és az Ártalomcsökkentők  Szakmai Közhasznú Egyesülete közös kampányának. (Forrás: www.drogripoter.hu)

Kábítószeres a gyermekem! (2002)  20'
MÁTRIX Egyesület

Karesz végakarata I-II. rész 44'
rendező: Paulus Lajos
operatőr: Király Attila, Vizy Zsigmond

A Gáspár család önzetlen és önkéntes közreműködésével, valamint a felajánlott családi filmanyag felhasználásával készült film a droghalálban elhunyt 21 éves Gáspár Karesz leépülésének folyamatát követve a szenvedélybetegségek elhatalmasodásának okait tárja fel. Mindezeken túl bemutatja azt is, hogy a drog rabságából sokszor a legjobb szándékkal sem tud szabadulni a beteg. Erre utal Karesz édesapjának a filmben elhangzó vallomása is, amely a film készítése során vállalt személyes közreműködést ekképpen indokolja. "- A droghalálban elhunyt fiam, a Karesz, tiszta pillanataiban gyakran mondogatta, hogy úgy szeretne segíteni "testvéreinek", akik olyanok, mint ő akiket egyszer szintén rabul ejtett a heroin és nem tudnak tőle szabadulni. Számomra ez Karesz végakarata, amelyet teljesítenem kell." Gáspár Károly" (Forrás: www.port.hu)

Karmák : Az Északi Támpont hétköznapi hősöket bemutató dokumentumfilm sorozata. Történetek kis emberekről, akik nagy dolgokat visznek véghez…
6. rész Ács Sándor (OSI) : Egy talpra állt szenvedélybeteg története
szerkesztő riporter:  Kinter Alexandra
operatőr: Soós Csaba

Körkép az Európai Unió droghelyzetéről - magyar dokumentumfilm (2001) 50'
rendező: Miletics Marcell

Magánhimnusz - riport-dokumentumfilm 53'
rendező: Moldova Ágnes

A film egy cigány származású  költő és szociális munkásról, aki valamikor szenvedélybeteg, alkohol- és kábítószerfüggő volt, ma segítőként gondozza az anyagfüggőket.

Mai hitvallások : "Akik meggyógyultak"  26'
rendező: Bártfai György, Soós Árpád
operatőr: Gombos Tamás

KIMMM. Egy drogtól szabadult fiatal újbóli beilleszkedését követi nyomon.

Marita : "Egy dokumentum azoktól, akik túlélték…" - norvég dokumentumfilm (34')
Dunaharaszti : Marita Alapítvány.

Más világ válasz? - válassz! (2003)
szerző: Pusztaháziné Gazdag Ilona
készítette: Makói Film- és Videoműhely

A Más világ c. napló alapján készült dokumentumfilm. Ez egy történet, mely bemutatja egy drogkarrier főbb állomásait rövid filmbejátszások segítségével, valamint láthatjuk a környezet ezekhez kapcsolódó reakcióit - élethelyzeteit is. A jelenetekből kirajzolódó alaptörténet, csak gondolatébresztő. Egy váz, melyre - a nézőkkel való későbbi beszélgetések épülnek.

Mi újság…drogok  - videofilm (2001)
Varga Miklós, Mérföldkő Egyesület

"Mutass egy embert, aki jó …" - dokumentumfilm (2001) 67'
rendező: Moldova Ágnes
A komlói Leo Amici drogrehabilitációs intézet mozgás-, és színházterápiájáról.

Párhuzamos vallomások (2000)
rendező: Moldova Ágnes

Drogfüggő fiatalok és szüleik. Zoli története.

Pingpongdoki (DVD) 39'
Digitális Tananyag Kft. Telefon: (+36-1) 410-9806; Fax: (+36-1) 415-2059
E-mail: info@digitalistananyag.hu, www.digitalistananyag.hu
Dr. Faragó Sándor   gyermekorvos, aki az elmúlt évtizedben egyre több kábítószerező fiatallal találkozott, segítőtársaival útjára indította az éjféli pingpong bajnokságot, s a hozzá tartozó klubot, ahol a céltalanul lődörgő fiatalok értelmes időtöltésre, törődésre, társaságra lelnek. A fiatalok által Pingpong dokinak hívott orvos kezdeményezése szerte az országban követőkre talált. Sajnos ma már nincs köztünk, 2008-ban elhunyt.

Relatív gyorshajtás - színes magyar film (2005) 28'
rendező: Füredi Zoltán "Kapitány"
operatőr: Dömötör Péter, Kővári "Borz" József
munkatárs: Forstner Máté
producer: Füredi Zoltán "Kapitány"
vágó: Sass Péter
hang: Kapcsos Vince

Film a party-droghasználatról és a Kék Pont Drogambulancia ártalomcsökkentő szolgáltatásáról.

Silenced NGO partner
Producer: Dénes Balázs, TASZ
Riporter: Dénes Balázs
Rendező: Dénes Balázs, Sárosi Péter és Takács István Gábor
Operatőr: Dénes Balázs
Vágó: Takács István Gábor

Az ENSZ éves kábítószerügyi gyűlésén (CND) Dr. Frederik Polak, egy  holland pszichiáter egy nagyon egyszerű kérdést tett fel Antonio Maria Costának, az ENSZ  Kábítószer- és Bűnüldözési Irodájának (UNODC) igazgatójának: "Vajon  hogyan magyarázza, Mr. Costa, hogy Hollandiában, ahol a felnőtt  polgárok besétálhatnak egy coffee shop-ba és füvet vásárolhatnak  maguknak, kevesebben fogyasztanak kannabiszt, mint számos egyéb  európai országban, ahol a fűfogyasztást a törvény bünteti?" Costa  kitért a válaszadás alól,  Polakot pedig majdnem kivezette egy  biztonségi őr. A TASZ kampányfilmje ezt a jelenetet örökíti meg. (Forrás: www.drogriporter.hu)

TASZ Film portfólió (2009)
A TASZ Film azaz a Társaság a Szabadságjogokért videó érdekérvényesítő programja 2009-ben 70 filmet készített, melyből 26 magyar, 44 pedig idegen nyelvű. Töltse le képekkel illusztrált 2009-es portfóliónkat, amelyben részletesen beszámolunk filmes tevékenységünkről. A portfólióban egy adatbázist is talál, amelyből elérheti az összes filmünket, és le is töltheti őket.

Tigrisszelidítő - Dr. Csernus Imre (DVD) 95'
Digitális Tananyag Kft. Telefon: (+36-1) 410-9806; Fax: (+36-1) 415-2059
E-mail: info@digitalistananyag.hu, www.digitalistananyag.hu

Dr. Csernus Imre pszichiáter közel egy évtizede foglalkozik szenvedélybetegekkel, elsősorban kábítószer-függő emberekkel. Nem "fehér köpenyes doktor úr" a szónak sem konkrét, sem átvitt értelmében. Munkahelyén, az országos Pszichiátriai és Neurológiai intézetben is civil ruhában fogadja a betegeket, akiknek tökéletesen ismeri a nyelvét és nyelvezetét, ismeri és használja a szlenget, s rövid időn belül képes felmérni, mi az, amit tenni lehet. Kertelés nélkül bárkinek a szemébe vágja, amit gondol, még akkor is, ha ezt nehezen tűri a magát hazugságokban ringató beteg s a simulékony féligazságokhoz szokott világ. Gyógyítói módszerében - amely azonban nem valamilyen, a szakma gyakorlása céljából alkalmazott modor, hanem az egész életét átható szemlélet - két tételből indul ki: az egyik az őszinteség, a másik az emberi méltóság. A tudatosságra törekvést teszi terápiája kiindulópontjává. A méltóság meg - vagy visszaszerzése, s az út amelyre lépve a cél megvalósítható.

Tiszta románc - magyar dokumentumfilm (2002) 52'
rendező: Surányi Judit
operatőr: Gács Tamás
zene: Bujdosó János
vágó: Ligeti Zoltán

Zetor és Balázs, a film szerelmespárja politoxikomán drogos; a fiún már látszik az előrehaladott leépülés, közel ugyanannyiszor hozták vissza a halálból, mint ahány éves (29), de a lány tele van ambíciókkal és még bármi lehet belőle. Félig otthon, az anyjánál, félig az utcán lakik, rendszeresen él olyan gyilkos szerekkel, mint a hígító, de közben főiskolára jár, sőt jó tanuló.
(Forrás: Docuart, Bori Erzsébet)

Tisztulás - dokumentumfilm 52'
rendező: Oláh Gábor
vágó: Ligeti Zoltán

Egy heroin-függő története.

Az út kikövezése - Harborside Orvosi Kannabisz Központ
Producer: Dénes Balázs, TASZ
Operatőr, vágó, rendező: Takács István Gábor
A Harboside Orvosi Kannabisz központ Oakland négy engedéllyel  rendelkező gyógyászati kannabisz központjának egyike. A kaliforniai  jogszabályok szerint az orvosi engedéllyel rendelkezők itt megvehetik  orvosi marihuánájukat, illetve eladhatják a központnak azt a füvet  amit maguknak termesztettek, de nem tudták mind elszívni. A film  bemutatja a központot és azt, hogy hogyan működik ez a rendszer  Kaliforniában. (Forrás: www.drogriporter.hu)

Van esély c. film
Bp. : Emberbarát Alapítvány

Videójáték (2010)
Art Director: Brávácz Balázs
Szövegíró: Brávácz Balázs
Szereplő: Salama Péter

A Megálló Csoport feladatának a szenvedélybeteg- és szenvedélybetegségben veszélyeztetett fiatalok, fiatal felnőttek és hozzátartozóik számára szociális, terápiás, egészségfejlesztő, speciális oktatási, kulturális, és közösségi szolgáltatások szervezését és működtetését tekinti. Célja olyan komplex, az önsegítés elvein és gyakorlatán alapuló szolgáltatásrendszer kialakítása, működtetése és minőségének folyamatos fejlesztése, mely a prevenciós munka mellett a korai kezelésbe vételtől a fejlesztésen-képzésen át a munkába állásig és utógondozásig tartó folyamat feladatait egységesítve, a személy egyedi szükségleteihez alkalmazkodva hosszú távú, ellátási módszerekben és információkban gazdag támogatási formát valósít meg, sorstárs segítőként foglalkoztatott gyógyult szenvedélybetegek közreműködésével.

Zsibrik
készítette: Belány Viktória
Zsibriki Drogterápiás Intézet

18-40 év közötti férfi szenvedélybetegek (drog/alkohol) rehabilitációs intézete.

Ha változtatsz, változhatsz.
(Forrás: www.funyiro.hu)